Zbog čega dolazi do kvara ležajeva? - MGA TRGOVINA
+ 385 (0)42 550 513

Zbog čega dolazi do kvara ležajeva?

Najčešći uzroci kvara ležajeva su nepravilan izbor i neprofesionalna montaža. S pravilnim odabirom sprječavate neugodnosti koje mogu proizaći zbog nepravilnog izbora i time produljujete životni vijek ležaja i stroja u koji je ležaj ugrađen.

Izbor ležajeva

Za bilo koje vozilo ili stroj potrebno je prije upotrebe izabrati pravilan ležaj. Odabir kugličnih ili valjkastih ležajeva i njihova primjena ovisi o sljedećim uvjetima:

  • kapacitet prijenosa tereta i priroda tereta,
  • brzina okretaja osovine u minuti,
  • radni uvjeti (temperatura, vlaga, prašina, kiseline, itd…),
  • veličina i smjer utovara,
  • odnos između pritiska i radijalnog opterećenja.

Obično su kuglični ležajevi prikladniji za manje strojeve koji rade pri velikim brzinama. Valjkasti ležajevi su prikladniji za strojeve koji rade pod većim opterećenjima.

Uobičajena praksa s ranim kvarom ležaja je da se neispravni ležaj pošalje na analizu kako bi se ustvrdio uzorak kvara. Takva analiza može pomoći u održavanju glavnih uzroka kvara i određuje preventivne mjere koje će ubuduće spriječiti takve kvarove. U slučajevima gdje je pravovremeno otkriven uzrok kvara ležaja, te se pravovremeno osigura pravilan rad, produžuje se životni vijek oštećenog ležaja.

Primjer kvara ležajeva

U mnogim slučajevima gdje ležaj radi u nestandardnim uvjetima rada, pokazivat će znakove neispravnog podmazivanja jer nestandardni uvjeti rada uzrokuju pregrijavanje ležajeva te se time smanjuje viskoznost maziva.

Nastavak rada u nepravilnim uvjetima ugrožava ležaj i završava kvarom ležaja.

Možemo navesti četiri glavna uzroka prijevremenog kvara ležaja:

  • trećini svih kvarova se događa radi neispravnog podmazivanja,
  • zamor materijala: kada su strojevi preopterećeni i neuravnoteženi dolazi do zamora materijala,
  • nepravilna montaža odgovorna je za 15 % kvarova ležajeva,
  • kontaminacija (ulazak vode, strugotine,…). Da bi se izbjegla kontaminacija, korisnici mogu koristiti brtve.
Kako spriječiti kvarove ležajeva

Kako bi se spriječili kvarovi ležajeva potrebno je koristiti preventivne dijagnostike i praksu redovitog održavanja strojeva i proizvodnje. U poduzećima gdje postoje ograničenja ljudskih i tehničkih resursa pametno je razmisliti o najmu usluga održavanja kako bi se poboljšao rad strojeva i smanjio gubitak proizvodnje.

U našoj trgovini možete pronaći veliki izbor ležajeva. Prilikom odabira prikladnog ležaja možete se savjetovati s našim stručnjacima koji će Vam pomoći kod svih mogućih pitanja i sumnjama. Nazovite nas na 042 505 513 ili pošaljite email na shop@mgatrgovina.com.