Kako Vam mogu pomoći tekuća brtvila? - MGA TRGOVINA
+ 385 (0)42 550 513

Kako Vam mogu pomoći tekuća brtvila?

Ključna prednost tekućeg brtvila je u strukturi brtvenog materijala, koji se prilikom nanosa na površinu raširi, popuni sve površinske nepravilnosti i stvara izdržljivu brtvenu zaštitu između površina. Zbog tekuće strukture je prilagodljiv i upotrebljiv bez obzira na kompleksnost i oblike površina na brtvljenje.

Brtvilo i brtvljenje površine postaju jedna cjelina i stvaraju puno jači i pouzdani spoj nego što je to moguće s upotrebom drugih tehnologija. S time se prednosti povećavaju. Npr. pouzdanost brtvljenja znači manje servisnih intervencija i otpornost na veća opterećenja. Prednost je također pojednostavljeno poslovanje jer tekuće brtvljenje može brtviti bilo kakve oblike čime se smanjuje potreba za naručivanjem i skladištenjem velikog broja različitih brtvi.

Važno je da su strojevi i druga industrijska oprema primjereno zaštićeni za nesmetan rad u teškim industrijskim okolinama. Njihovi strojni elementu su često izloženi negativnim utjecajima kao što je korozija, mehanička oštećenja i trošenje. Prilikom održavanja i poboljšanju djelovanja je važno da upotrebljavati prave brtve.

Zbog čega krute brtve nisu uvijek najbolja rješenja

Krute brtve (guma, papir, metal, pluto,…) su tradicionalne metode brtvljenja iako imaju više nedostataka. Krute brtve je potrebno deformirati s početnim opterećenjem tako da brtve popune površinske nepravilnosti. Kod prevelikih deformacija brtvilo izgubi svoja elastična svojstva te je česta posljedica propuštanje. Nedostatak krutih brtvi je također njihov oblik jer se moraju točno izrezati prema obliku brtvene površine. S obzirom da su oblici takvih prirubnica obično složeni, složena je i izrada brtvila.

Upotrebljivost tekućeg brtvila s obzirom na fiksni odnosno fleksibilni spoj

Za fiksne spojeve se preporučuje upotrebna anaerobnih smjesa, a za fleksibilne spojeve najbolje je upotrijebiti silikonsko brtvilo.

  • Fiksni spoj – anaerobna brtvila se posuše pri utjecaju zraka čak i ka se nalaze između dviju metalnih ploča gdje tvore spoj koji nema slobodnog prostora između metalnih ploča (kao što je debljina krutih brtvila). Radi toga lakše održavamo tolerancije i nije potrebno kroz neko vrijeme ponovno zatezanje vijaka. Prednost anaerobnih proizvoda je u čvrstoći spoja te sprječava bočna kretanja brtvljene površine i u potpunosti popuni površinske nepravilnosti. Moguće je višak brtve koja je na vanjskoj površini odstraniti brisanjem ako se brtva pri utjecaju sa zrakom ne suši. Tekuće brtvljenje je idealno za integraciju u proizvodnim linijama gdje se brtvljenje radi uz pomoć robota, šablona…

  • Fleksibilni spoj – silikonske brtve osiguravaju potpuno brtvljenje fleksibilnih spojeva te su namijenjena za sprječavanje mikropomaka s visokim stupnjem podešavanja. Sa silikonskim brtvama možemo brtviti i do nekoliko milimetara širine. Takve brtve mogu izdržati široko temperaturno područje od -70°C pa do +315°C (s kratkotrajnom izloženošću do 350°C). Kao i anaerobne brtve potpuno popunjavaju sve neravnine na površinama brtvljenja.

Kako pripremiti površine za tekuće brtvljenje

  • komponente moraju biti čiste bez ostataka masti, ulja, brtva, ….,
  • za razmašćivanje, čišćenje i sušenje površine prije tekućeg brtvljenja koristite LOCTITE 7063,
  • prilikom održavanja i popravaka uklonite sve ostatke stare brtve sa sredstvom za odstranjivanje brtva LOCTITE 7200 i površinu očistite s LOCTITE 7063,
  • ako anaerobne brtvi nanosite kod temperatura ispod 5 °C preporučuje se priprema površine s LOCTITE SF 7649.

Za pomoć i dodatne informacije kod tekućih brtvljenja se posavjetujte s našim stručnjacima preko emaila info@mgatrgovina.com ili telefona 042 550 513.

Trebate tehnički savjet? Kontaktirajte nas.