Pripremite se za bezbrižnu nautičku sezonu - MGA TRGOVINA
+ 385 (0)42 550 513

Pripremite se za bezbrižnu nautičku sezonu

Ljeto se neizbježno približava, sunčane zrake, kratki rukavi i ostale radosti koje doživljavamo na moru su još ljepše ako slobodno vrijeme provodimo na brodu. Nažalost, brzo se može dogoditi da ostanete usred otvorenoga mora, prepušteni na milosti i nemilost vremenskim uvjetima te pozivanjem spasioca. U većini slučajeva možemo izbjeći neugodnosti ako izlet na moru planiramo te svoje vozilo održavamo u najboljem stanju.
Pri održavanju vam možemo pomoći mi!
U našoj ponudi možete pronaći najkvalitetnija maziva i tekućine za pogonske agregate i brtvene elemente kao i materijale za zadržavanje vode na drugoj strani brodskog trupa. U slučaju manjeg puštanja vam možemo ponuditi kvalitetne pumpe za ispumpavanje kaljužne vode.
Maziva za pogonske agregate

Izvanbrodski motor je najčešći oblik pogona. Znamo za dvotaktne (2T) i četverotaktne (4T) motore s unutarnjim izgaranjem te u manje slučajeva električne motore. Izvanbrodski motori s unutarnjim izgaranjem zahtijevaju posebna formulirana ulja za podmazivanje koja omogućuju rad pod stalnim visokim opterećenjem i koja pri sagorijevanju stvaraju minimalnu količinu pepela ulja. Ujedno sadrže aditive koji sprečavaju koroziju vitalnih dijelova u okolini s povećanim sadržajem soli.

U našoj ponudi možete pronaći motorna ulja koja zadovoljavaju i premašuju specifikacije NMMA TC-W3 za dvotaktne motore i ulja za četverotaktne motore koji zadovoljavaju i premašuju specifikacije FC-W.

Vrvice za brtvljenje i mehaničke brtve

 

Kod untarnjih motora plovila je najvjerojatnije da je na vratilu propelera ugrađeno brtveno kućište u obliku cijevi i matice s vrvicama za brtvljenje. One osiguravaju vodonepropusno brtvljenje pogonskog vratila. Vrvice za brtvljenje natopljene uljem su odlično rješenje staro više od tisuću godina a upotrebljavaju se za brtvljenje upravljača kormila te se nalaze ispod površine vode.

Većina vlasnika plovila ne pomišlja na važnost brtvljenja dok se ne suoče s problemom kapanja vode u brtvenom kućištu. Tada se postavlja pitanje kako spriječiti daljnje puštanje. Mnogi pokušavaju riješiti problem brtvljenja zatezanjem matice. To rješenje je privremeno te ne osigurava dugotrajno brtvljenje.

  • Cijenom isplativo rješenje – koje osigurava optimalno brtvljenje je vrvica Teadit 2422. Pletenica od vlakana koprive je gusto impregnirana s teflonom koji pomaže pri podmazivanju i smanjuje trenje. Spaja dobru elastičnost i fleksibilnost te ima nizak koeficijent trenja, izdrži temperature do +130°C i obodne brzine do 10 m/s. Istovremeno zbog svojih izvrsnih mazalnih svojstva osigurava minimalno trošenje osovine.
  • Vrvice za brtvljenje, višeg cjenovnog ranga – su izrađene iz grafita, mješavina grafita i teflona. Grafit je suho mazivo kojega voda ne ispire te je preporučljiv za upotrebu u plovilima. Grafitne vrvice za brtvljenje mogu izdržati temperature do 450˚C i obodne brzine do 30 m/s što znači duži životni vijek vrvica za brtvljenje.

Neki proizvođači plovila ugrađuju umjesto vrvica za brtvljenje mehaničke brtve. U ponudi imamo različite oblike mehaničkih brtva pošto smo zastupnici poduzeća Liderig koji ima u ponudi najveći izbor različitih vrsta brtva.

Prijenosni pribor za pretakanje

U slučaju da vas uhvati kiša ili vas zalije val potrebno je ispumpati vodu iz brodskog trupa, najnižeg dijela plovila. U našoj ponudi možete pronaći velik izbor pumpi koje osim pretakanja kaljužne vode mogu poslužiti u druge svrhe poput pretakanja nafte i benzina. One mogu biti ručne, električne ili na baterije. Neke se mogu montirati izravno na spremnik goriva.

Za pomoć i dodatne informacije se obratite našim stručnjacima preko emaila info@mgatrgovina.com ili preko telefona 042 550 513.
Trebate tehnički savjet? Kontaktirajte nas.