Održavanje i opremanje plovila za bezbrižnu sezonu - MGA TRGOVINA
+ 385 (0)42 550 513

Održavanje i opremanje plovila

Zbog neaktivnosti plovila tijekom zimskih mjeseci može doći do neispravnosti u radu te radu motora. Kod redovitog i pravilnog održavanja plovila treba se usredotočiti na prihvat vode, sustav za brtvljenje i zaštitu od korozije.

Jedan od ključnih čimbenika za bezbrižnu plovidbu i rad motora je odabir prikladnog motornog ulja. U nastavku ćemo vam predstaviti program iznimno kvalitetnih proizvoda koji će vašem plovilu osigurati besprijekoran rad tijekom cijele sezone.

Održavanje plovila u praksi
Motorna ulja

U prvoj fazi je potrebno izvući staro ulje iz motora, stoga imamo u našoj ponudi različite sabirnike ulja različitih volumena, pa slijedi izbor novog, visoko kvalitetnog motornog ulja.

Motorna ulja Addinol Aqua Super MZ i NSL Stream Power imaju visoke performanse za 2-taktne motore, prilagođene za snažne i brze vanbrodske motore. Odlikuje ih izvrsna zaštita od trošenja motora te vlage i morske vode. Sprječavaju oštećenje svjećica, prerano paljenje i začepljenje ispušnog sustava.

Za 4-taktne vanbrodske motore je najbolji izbor ulja NSL Stream Power OTB. Koristi se za snažne  vodom hlađene benzinske motore (krmno / vanbrodski) i motori osobnih vozila. Prednost im je izvanredna stabilnost smicanja, zaštita od korozije i hrđe, lakše pokretanje motora i vrhunska čistoća motora.

Uljnice i pumpe

Za teško dostupna mjesta na motoru imamo u ponudi uljnice s metalnom pumpom Groz s kojom će primjena ulja biti jednostavnija. Za duže vožnje osigurajte si robusne ručke za gorivo s fleksibilnim grlom otpornim na udarce.

Za pumpanje morske vode, goriva, mineralnih ulja, sintetičkih ulja, emulzija i drugih tekućina, dostupna je Groz membranska pumpa izrađena od PA, PU, PVC i nehrđajućeg čelika. Primjerena je za upotrebu u pomorskom, poljoprivrednom, automobilskom i industrijskom sektoru.

Pumpe za masti i ulja

U slučaju crpljenja i ponovnog punjenja ulja i ostalih korozivnih tekućina u posudama, imamo u ponudi potisnu pumpu Groz s dvostrukim radom. U jednom pritisku omogućuje punjenje i pražnjenje, a brtvilo osigurava maksimalnu učinkovitost crpljenja. Pumpa za usisni potisak dostupna je u dvije varijante, za teže i lakše radne uvjete.

U teškim uvjetima rada može se koristiti dvosmjerna visokotlačna pumpa “heavy duty” koja može dosegnuti tlak do 690 bara. Za pumpu je specifična pocinčana robusna ručica kojom je zbog zakrivljenosti lakše rukovati, te ergonomski oblikovana gumena ručica koja sprječava klizanje pumpe iz ruke.

Korozijska zaštita

Specijalna mast Addinol korrosionsschutzfett je višenamjenska mast otporna na slanu vodu koja se primjenjuje na vitlima, vijcima, valjkastim i kliznim ležajevima, navojim vretenima, itd.. Odlična je za sve vrste podvodnih uređaja, za mazanje dijelova i komponenata na manjim plovilima (jahtama) kao i lađama. Ima dobru antikorozivnu zaštitu do dvije godine u zatvorenom prostoru i do jedne godine u vanjskim prostorima. Otporna je na temperature do 80°C i osigurava nisku razlučivost ulja te izvrstan učinak brtvljenja u hladnoj i vrućoj vodi.

Za sprječavanje prodiranja vlage i vode koristi se penetracijsko ulje Addinol u spreju i Addinol antikorozivno sredstvo u spreju. Penetracijsko ulje pruža izvrsnu zaštitu metalnih dijelova prilikom transporta ili skladištenja te izvrsnu (privremenu) zaštitu od korozije metalnih površina. Ima izuzetna svojstva rastapanja hrđe i učinkovitost pri ispiranju vode.

Višefunkcijsko antikorozivno sredstvo Addinol ima dobre penetracijske sposobnosti i izuzetan učinak podmazivanja. Jednostavno se primjenjuje na sve površine, pa čak i mokre ili vlažne.

Čišćenje i osobna njega

Zadovoljni korisnici za redovito čišćenje i održavanje plovila preporučuju univerzalno sredstvo Addinol izrađeno od mješavine ugljikovodika i otapala. Koristi se za čišćenje prljavštine na metalnim površinama, pokretnim dijelovima i kod čišćenja motora. Sprej je višenamjenski i vrlo učinkovit za mnoge primjene.

Tijekom i nakon čišćenja posuda ne smijemo zaboraviti na osobnu njegu. Naš raznovrstan program osobne njege obuhvaća različite proizvode za čišćenje, od čišćenja maramicama do tekućih i granularnih sapuna.

Nije dovoljno da se brinete za svoje plovilo samo u sezoni plovidbe već je potrebno da o njemu vodite brigu i u stanju mirovanja. Ako svoje plovilo redovito provjetravate, pokrećete motor, postavljate sol za upijanje vlage te provjeravate pumpe i akumulator, nema razloga da vaše plovilo bude neispravno prilikom plovljenja.

Za dodatnu pomoć o pravilnom izboru kvalitetnih proizvoda za održavanje i njegu plovila, naši stručnjaci su dostupni na 042 550 513 ili preko email adrese shop@mgatrgovina.com.