Kako analizirati koji je uzrok lošeg brtvljenja brtvenom pletenicom - MGA TRGOVINA
+ 385 (0)42 550 513

Kako analizirati koji je uzrok lošeg brtvljenja brtvenom pletenicom

Previsoke brzine,  greška kod montaže i zatezanja → sve navedeno može uzrokovati kvar sustava brtvljenja!

Za otkrivanje uzroka lošeg brtvljenja i posljedičnog kvara brtvenog sustava potrebno je analizirati brtvene materijale, opremu i radno okruženje. Predstavljamo najučinkovitije metode za analizu uzroka lošeg brtvljenja brtvene pletenice.

  • Poznavanje graničnih vrijednosti brtvenog elementa
  • Promatranje mjesta na kojemu je došlo do kvara
  • Analiza istrošenih pletenica
  • Ispitivanje uzroka oštećenja pletenice
  • Detaljan razgovor s održavateljem opreme i strojeva

Poznavanje graničnih vrijednosti brtvenog elementa je od izuzetnog značaja

S Size (veličina) Da li je  izabrani materijal odgovarajuće veličine? Jesu li brtveni obruči odrezani na pravu dužinu?
T Temperatura Provjerite temperaturu u sustavu i usporedite ju s temperaturom propisanom od proizvođača brtvenog materijala.
A Područje upotrebe Neke pletenice su  izrađene za upotrebu na mjestima gdje je prisutno rotacijsko brtvljenje, neke za recipročno brtvljenje, neke za statično, neke su primjerene za sva tri oblika brtvljenja ili kombinaciju dva različita tipa brtvljenja.
M Medij Moramo poznavati vrstu testiranog medija jer brtveni materijal mora biti otporan na kemijska svojstva medija. Potrebno je poznavati sastav medija (bez abrazivnih čestica koje mogu oštetiti brtveni materijal).
P Pressure (tlak) Brtveni materijal mora biti otporan na pritisak koji se javlja u mediju
S Speed (brzina) Brtveni materijal mora garantirati brtvljenje kod obodnih ili linearnih brzina koje su prisutne tijekom rada.

Istražite ”mjesto zločina”

Promatrajte stroj tijekom rada. Pozornost usmjerite na zvukove, vibracije ili mirise koje stroj proizvodi.  Dim, vibracije, miris po paljevini, zvukovi lupkanja, promjene tlaka  samo su neke od  mogućih nepravilnosti koje ukazuju na problem.

Proučite stanje stroja. Brtvene pletenice su predstavnik robusnih brtvi koje mogu osigurati brtvljenje u manje ugodnim okruženjima. Imajte na umu da uvijek postoje mogućnosti prilagodbe brtve ovisno o otpornosti na habanje i ograničenjima kapaciteta stroja.

Pregledajte osovine  ventila i osovine na pumpama jer oštećenja na brtvenoj površini u obliku ogrebotina, hrđe i općenito gruba hrapavost pridonose povećanom propuštanju.

Povećana zračnost na vrhu i na dnu brtvenog prostora može prouzročiti ekstruziju, istiskanje brtvenog materijala te može doći do prodora većih dijelova u brtveni prostor. Prevelika zračnost može izazvati potpuno istiskivanje brtve iz brtvenog prostora.

Loši ležaji odnosno povećana  ekscentričnost rotacijske  osi može dovesti do povećanja utora između brtvene površine i brtvene osi.

Jesu li svi strojni elementi na svojem mjestu? Često se dešava da tijekom radova na održavanju i izmjene dijelova zaboravimo na jedan od sastavnih dijelova ili da tijekom instalacije sastavni dio ugradimo na pogrešno mjesto ili se radi o pogrešnom redoslijedu instalacije.

Analizirajte potrošene pletenice

Analiza potrošene pletenice ukazuje na razloge preranog propuštanja.
Potrošene pletenice potrebno je oprezno maknuti iz stroja i zatim brtvene obruče precizno sastaviti izvan sustava.  Možemo si pomoći s komadićima pletenice ili slikama koje možemo snimiti tijekom postupne demontaže.

Proučite koji su najčešći uzroci za nastanak oštećenja

Pretezanje. Oštećenja pletenice najčešće nastaju u sustavima gdje je prisutna rotacija – npr. pumpe. Oštećenja su vidljiva u obliku zagorjele ili  otopljene površine na unutarnjem obodu pletenice. Intenzitet oštećenja je najveći na gornjem prstenu pletenice odnosno na tlačnoj prirubnici gdje je pritisak na pletenicu najveći i smanjuje se sa svakim idućim prstenom.

Kod brtvljenja s pletenicama dozvoljeno je manje otpuštanje medija koji podmazuje i istovremeno hladi zagrijan brtveni materijal. Ako je otpuštanje spriječeno dolazi do nekontroliranog nastanka topline koja oštećuje brtveni materijal. Dozvoljeno je lagano otpuštanje u skladu s veličinom promjera osovine.

pretezanje

Previsoka brzina. Brtveni materijal koji je izložen previsokim obodnim brzinama brtvljene osovine pokazuje oštećenja slična oštećenjima zbog  preopterećenosti. Razlika se prepoznaje po intenzitetu oštećenja, koje se javlja pri svim brzinama, ravnomjerno na svim brtvenim prstenovima, a ne na isti način kao kod rastezanja, gdje je najveći intenzitet na vrhu – na tlačnoj prirubnici. Potrebno je odabrati drugi materijal koji može podnijeti veće brzine.

Habanje zbog abrazije. Prepoznajemo ju po trošenju brtvenog materijala na nutarnjem promjeru brtvene pletenice – gornja, donja i vanjska površina izgledaju nedodirnuto. Abrazija se pojavljuje kada su u brtvenom mediju prisutni tvrdi dijelovi koji se otpuštaju u brtveni prostor između osovine i brtvene pletenice.

Abraziju sprječavamo:
> ispiranjem brtvenog prostora,
> s čistim medijem,
> s precizno montiranim čahurama ili distancnim prstenovima.

Kada ne možemo spriječiti izloženost  abrazivnim dijelovima možemo upotrijebiti otpornije brtvene materijale (na primjer pletenice izrađene od aramidnih vlakana).

habanje zbog abrazije

Previsoka temperatura. Kod oštećenja pletenice zbog previsoke temperature  potrebna  je zamjena materijala za temperaturno otporniji materijal.

Prisutnost kemikalija. Kod oštećenja pletenice zbog kemikalija potrebno je zamijeniti materijal pletenice za kemijsko otporniji materijal.

Greške kod montaže. Brtveni prsteni moraju biti točnih dimenzija, odrezani precizno, pod odgovarajućim kutem i oprezno montirani u brtveni prostor.

Razgovarajte s održavateljima opreme i strojeva

Održavaoci strojne opreme (monteri brtvi, osoblje u održavanju, operateri,  procesni inženjeri  itd.) postavite sljedeća pitanja…

  • Na kakav način se ponavljaju greške? Najčešće se javlja povišeno otpuštanje i pregrijavanje.
  • Ponavljaju li se greške često, redovito ili se radi o izoliranoj pojavi?
  • Da li se nešto promijenilo prije nego što su se pojavili problemi kod promjene brtvenog materijala, opreme ili cijelog procesa?
  • Da li su prije pojave problema bili napravljeni neki postupci koji bi mogli uznemiriti ravnotežu kod instalacije, npr. čišćenje sustava?
  • Opišite postupak ugradnje brtve.

Koncept brtvljenja s pletenicom je jednostavan ali je traženje uzorka oštećenja i njihova sanacija mnogo teža. Iz tog razloga potrebna je precizna analiza oštećenih pletenica, procesa i okoline rada strojeva od ključnog značaja. Opisane metode doprinose lakšem uklanjanju problema i optimizaciji učinkovitosti u industriji.

Želite saznati više?

Za određivanje pletenica za poboljšanje nepropusnosti obratite se našim MGA stručnjacima.

Stojimo vam na raspolaganju putem e-maila shop@mgatrgovina.com odnosno telefona 042 550-513.