Čimbenici koji utječu na životni vijek O-ringova - MGA TRGOVINA
+ 385 (0)42 550 513

Čimbenici koji utječu na životni vijek O-ringova

S pravilnom montažom i rukovanjem brtvila produljuje se njihov vijek trajanja što doprinosi neometenom radu strojeva, opreme i uređaja. Čimbenici opisani u nastavku objašnjavaju pravilno rukovanje o-ringovima.

1. Kemijske reakcije

Pošto o-ringovi dolaze u dodir s tekućinama, moraju biti napravljeni od materijala koji su kompatibilni s njima (otpornost bez degradacije). Ako materijal o-ringa nije kompatibilan s medijem, o-ring može nabubriti, otvrdnuti, osušiti te puknuti, omekšati se ili razgraditi (ovisno od kemijske reakcije). Materijal o-ringa mora biti kompaktan sa SVIM tekućinama s kojima dolazi u kontakt.

2. Visoke temperature

Previsoke temperature u našem sustavu mogu uzrokovati slične probleme kao kemijske reakcije. S porastom temperature vrlo lako o-ringovi omekšaju, no ako se temperatura i dalje povećava iznad dozvoljene radne temperature materijala o-ringova, o-ring najprije očvrsne te se počinju pojavljivati pukotine (oštećenja).

3. Pritisak

Pritisak koji može o-ring podnijeti je temperatura primjene i tolerancije (ekstrudirani razmak) zadržavanja udubljenja. Može podnijeti pritisak od 120 bara ako možete upravljati temperaturom.

4. Skladištenje

O-ringovi imaju određeni životni vijek trajanja. Proizvođači preporučuju skladištenje od jedne do pet godina, ovisno od materijala o-ringa. Za najduže skladištenje se preporučuje držati o-ringove u klimatiziranim i tamnim prostorima.
Kako može doći do isteka vijeka skladištenja? Proizvođač može skladištiti brtve nekoliko mjeseci te ih zatim otpremi do trgovca. Trgovac ih može također skladištiti neko vrijeme, i više godina, dok ih kupac ne naruči. Ukoliko kupac kupi veću količinu, opet može proći nekoliko godina dok ne potroši sva kupljena brtvila.
Idealni uvjeti za skladištenje brtva su:
  • Temperatura okoline ne smije biti veća od 38⁰C.
  • Isključenje kontaminacije, uključujući sunčevu svjetlost.
  • Isključenje ozona.

Postoje sljedeći znakovi oštećenja i degradacije o-ringova:

  • Ekstrudiranje je deformacija pod pritiskom. O-ring se ekstrudira kada je pritisak prevelik te u tom slučaju ležište o-ringa nije primjereno za upotrebu. U takvim slučajevima možemo upotrijebiti potporni prsten. Neki materijali o-ringova s porastom temperature omekšaju što znači da moramo uzeti u obzir temperaturu u odnosu na tlak. O-ring može također omekšati zbog kemijske nepodudarnosti s medijem. Kod ove vrste oštećenja o-ringa moramo uzeti u obzir čimbenike pri izboru materijala o-ringova.
  • Kompresorski pritisak je dobar pokazatelj da je o-ring izložen previsokoj temperaturi. O-ring poprimi oblik udubljenog ruba te se opeče.
  • Ozon uništava o-ringove, posebice NBR, pa ih je potrebno skladištiti odvojeno od fluorescentne rasvjete i elektromotora. To su izvori ozona. Ozon uzrokuje degradaciju ovih elastomera. Ne zaboravite provjeriti vrijeme skladištenja o-ringova. Skladište mora biti u hladnom prostoru te zaštićeno od vlage i svjetlosti.
  • Udubljenja i oštećenja su znak da nisu o-ringovi pravilno zaštićeni u skladištu ili u mehaničkom brtvljenju. Takva oštećenja su prilikom ugradnje prikazana kao propuštanja. Prilikom ugradnje se o-ringovi mogu lako oštetiti pa je zbog toga potrebno biti oprezan te ih pažljivo ugraditi. Vrijedi savjet da se na EPDM o-ringove ne dodaje mast na naftnoj bazi kako bi lakše došla na svoje mjesto.

Važno je zapamtiti da je većina pumpi oštećena zbog propuštanja, a tek onda drugih grešaka. Svakog dana se pojavljuje puno kvarova upravo zbog propuštanja brtvi.

Za pomoć i dodatne informacije se obratite našim stručnjacima preko emaila shop@mgatrgovina.com ili preko telefona 042 550 513. Rade volje ćemo vam pomoći pri izboru O-ringova!