Učinkovitost zupčastih remena u odnosu na klinaste - MGA TRGOVINA
+ 385 (0)42 550 513

Učinkovitost zupčastih remena u odnosu na klinaste

Približno trećina električnih motora u industrijskom i komercijalnom sektoru koristi remenski prijenos. Remenski prijenosi omogućuju fleksibilnost kod namještanja elektromotora glede na opterećenje, a remenice različitih promjera omogućuju povećanje ili smanjenje brzine pogonskog opterećenja.

Pravilno konstruiran remenski pogon nudi visok stupanj energetske učinkovitosti, radi tiho, ne treba ga podmazivati i radi praktički bez ikakvog održavanja.

Učinkovitost klinastog remenja

Većina remenskih prijenosa koristi za pogon klinasto remenje. Klinasto remenje je u presjeku trapeznog oblika što omogućuje dosjed u remenice. Time se povećava trenje i mogućnost prijenosa snage remena. Remenski prijenosi sa spojenim klinastim remenima, odnosno pogoni s više klinastih remena na jednoj remenici se upotrebljavaju za teža opterećenja – veće snage.

Klinasto remenje mogu imati kod montaže 95% energetske iskoristivosti. Iskorištenje klinastog remena ovisi o veličini remenice, stanju remenice, koherentnosti remenice, veličini zakretnog momenta i da li je odabran pravilan remen za prijenos snage. Energetska iskoristivost remena brzo pada na 90%, dok stariji pogoni s klinastim remenjem dostižu iskorištenje između 80% i 90%.

Za optimalnu energetsku iskoristivost prijenosa snage i optimalnu životnu dob klinastog remena, najbitnije je da je klinasti remen pravilno zategnut. Preslabo napeti klinasti remen klizi na remenici, vibrira i brže se troši. Prejako napeti klinasti remen se brže troši i samim time prije ga treba mijenjati.

Klinasti remen je pravilno napet kod najmanje napetosti na kojoj ne klizi na remenici. pošto se klinasti remen tijekom upotrebe zbog napetosti rasteže, potrebno je provjeravati napetost svaka tri mjeseca.

Kvalitetniji izbor su nazubljeni klinasti remeni, koji koriste jednake remenice. Razlog je niža radna temperatura nazubljenih remena što posljedično produljuje životni vijek samog remena.

Učinkovitost zupčastih remena

Najbolji izbor su zupčasti remeni (nazivaju se i sinkroni remeni). Ti remeni rade s konstantnom učinkovitošću od 98% i mogu prenašati niska i visoka opterećenja. Zupčasto remenje se pokazalo kao puno bolja opcija kod prijenosa većih momenata jer klinasto remenje kod većeg opterećenja klizi po remenici. Zupčasto remenje praktički ne treba održavanje i ponovno zatezanje, djeluju u mokrom i zauljenom radnom okruženju te ne kližu.

Megadyne s inovativnim oblikom zubiju osigurava tihi rad remena

Jedina slabost zupčastog remena je bila buka kod rada, mada je proizvođač Megadyne našao rješenje za smanjenje buke s inovativnim oblikom zubiju RPP koji omogućuju zraku da izađe iz prostora između zuba i remenice.

Trebate tehnički savjet? Kontaktirajte nas.