Kako oksidacija utječe na maziva i opremu - MGA TRGOVINA
+ 385 (0)42 550 513

Kako oksidacija utječe na maziva i opremu

Tijekom rada opreme (vozilo, stroj, reduktor, itd.) dolazi do miješanja ulja sa zrakom, česticama (nastale uslijed istrošenosti stroja), stranim tijelima i eventualno vodom. Tijekom daljnjeg rada, kisik u zraku veže se s vodom i metalnim česticama u mazivu, uzrokujući hrđu i koroziju. Takve oksidirane metalne čestice uzrokuju ljuštenje metalnih dijelova opreme.
Kao rezultat toga, tragovi trošenja mogu se pratiti na opremi, koje je moguće primijetiti kao perforirane površine i ogrebotine. Oksidirane metalne čestice djeluju kao katalizatori i ubrzavaju oksidaciju maziva. Oksidacija obično povećava viskoznost ulja ili se mast dodatno zgusti. Kada mazivo oksidira, stvara slobodne radikale, kiseline i oksidirane spojeve. Mnogi od tih spojeva topivi su u ulju i cirkuliraju cijelim sustavom. Oni koji nisu topivi mogu se vidjeti kao sedimenti, blato, sluz i nakupine. Spojevi nastali u ranoj fazi oksidacije nisu nužno opasni. Daljnja oksidacija ovih spojeva pretvara se u kiseline koje korodiraju metalne dijelove. Nastaju metalne soli koje povećavaju problem i mogu uzrokovati lančanu reakciju. Tijekom daljnje oksidacije nastaju tvari koje nisu topive u ulju. Inicijalna faza je stvaranje smole koja zgušnjava i potamni boju ulja te povećava viskoznost. Takvo ulje naziva se “pokvareno” ulje.
Od čega je ovisna brzina oksidacije?
Brzina oksidacije ulja ovisi o kvaliteti maziva (bazno ulje) i radnim uvjetima. Kada nusproizvodi oksidacije dođu u dodir s vrućom površinom, oni se mogu polimerizirati i oblikovati velike spojeve kao blato i obloge na sjenkama. Većina sustava i uređaja ne dopušta pretjeranu oksidaciju.

Rezultati oksidacije mogu biti:

  • blokirani manji otvori,
  • smanjena zračnost ležajeva,
  • povišena radna temperatura,
  • ubrzano starenje maziva.

Kako spriječiti rano starenje ulja i povećati učinkovitost rada strojeva?
Pojava sve viših radnih temperatura može vrlo brzo uništiti ulje i tako oštetiti opremu. Pravilo Arrhenius kaže da se za svakih 10°C iznad temperature od 65°C stupanj oksidacije udvostručuje odnosno smanjuje životni vijek maziva za pola.
Toplina je najučinkovitiji oksidacijski katalizator.

Kako bi se usporila oksidacija, razvijeni su antioksidanti koji pomažu održavanju svojstava podmazivanja čak i pri višim temperaturama i prisutnosti drugih katalizatora. Antioksidanti sprečavaju slobodne radikale i oksidacijske spojeve da se vežu s kisikom u mazivima. Na taj način antioksidanti produžuju vijek maziva. Preporučujemo korištenje kvalitetnih maziva proizvedenih iz svježih baznih ulja, bez korištenja recikliranih baznih ulja.

Preporučujemo korištenje kvalitetnih maziva proizvedenih iz svježih baznih ulja, bez korištenja recikliranih baznih ulja.